Birlikte yaşadığınız, evinizi paylaştığınız kedinizin yemek, su, tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Onun için en iyi ve en doğru olanı yapmak fikri tüm kedi severlerin ortak düşüncesidir.
Doğal ortamlarından gelen alışkanlık nedeniyle toprak bir kedi için en ideal tuvalet ortamıdır. Ancak apartman dairelerinde yaşayan pek çok kedi için bu doğal ortamı bulmak neredeyse imkansız olduğundan, uygun malzemeler ile evde ihtiyacını giderebileceği bir mekan oluşturabilirsiniz.
Kedinizin ihtiyacını giderebilmesi için olmazsa olmaz diyebileceğimiz tuvalet kabı, kum ve dışkı temizleme tırmığı gibi malzemeleri seçerken estetik özellikleri ve kullanım kolaylığı yanında ürünlerin sağlığa uygunluğuna da dikkat etmeniz gerekmektedir.
Tuvalet kabı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Tuvalet kabını seçerken her şeyden önce kullanımı ve temizliği pratik bir kap olmasına dikkat etmelisiniz. Bu amaçla, kolay taşınabilen, yıkanabilen plastik materyallerden yapılmış bir kum kabı uygun olacaktır.
Unutmayınız ki kediniz ihtiyacını gidermek için her zaman kuytu bir köşeyi tercih edecektir.
Petshop’lardan kapalı, filtreli, kapılı veya açık tuvalet kabı çeşitlerinden eviniz için uygun olan bir tuvalet kabı seçerken özellikle gizlilik ihtiyacını gözeterek kapalı bir kap seçmeniz kedinizin gizlenme duygusunu tatmin edeceği gibi kötü kokuların etrafa yayılmasını da önleyecektir.
Evinizde birden fazla kediniz varsa size tavsiyemiz birkaç tuvalet kabı kullanmanızdır.
Kum kabını seçerken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da kedinizin boyutlarına uygun bir kap seçimidir. Seçeceğiniz kap giriş ve çıkışını kolayca yapabileceği, rahatça eşelenebileceği bir büyüklükte olmalıdır. Aksi halde eşelenme sırasında kumların dışarıya taşması gibi bir temizlik sorunu yanında kum kabını beğenmeyerek başka yerleri tercih etmesi gibi bir sorunla da karşı karşıya kalabilirsiniz.
Eğer açık tuvalet kaplarından kullanmaya karar verdiyseniz siperlik benzeri bir kenarlığı olan tuvalet kaplarını seçerek evinizin ve kum kabının çevresinin kirlenmesini önleyebilirsiniz.
Kedi kumu seçerken dikkat edilecek noktalar.
Alışkanlıklarına oldukça bağlı olan kediler için zevkler pek tartışılır bir konu değildir. Bu nedenle seçtiğiniz kumu kabullendirmeniz bazen güç olabilir. Böyle bir durumda sorunu ancak deneme yanılma yöntemi ile beğendiği kumu bulana kadar kumunu değiştirerek çözümleyebilirsiniz.
Birçok kedi sahibinin ortak sorunu olan koku, kullanılan kumun niteliği ile direk bağlantılı olduğundan dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
Seçtiğiniz kumun absorbe etme özelliğinin yüksek olması idrarın hızla emilerek koku yapmasını önleyecektir. Ayrıca bir sonraki kullanımı sırasında oluşabilecek bulaşmalar engellendiğinden kedinizin temizliğini de sağlamış olursunuz.
Fazla tozlu ince taneli kumlar solunum yolu problemi riski oluşturabileceği gibi, kedinizin tuvaletini her kullanışından sonra evinizde beyaz pati izlerinin oluşması gibi bir sorunu beraberinde getirebilir.
Kumun topaklaşma özelliğinin olması hem idrarın bir yerde toplanmasını, hem de dışkının üzerinin kolay kapanmasını sağlayarak kumun temizliğini kolay yapabilmenize olanak vereceğinden kum seçerken dikkat edebileceğiniz detaylardan biridir.
Kumların nitelikleri bazı kimyasal işlemler ile belirlenmektedir. Doğal maden yapısı kimyasal maddeler ile değişime uğratılarak emme, topaklaşma gibi nitelikleri artırılan kumlar bazen kedinizin derisinde özellikle de pati altlarında tahrişe neden olabilir. Böyle bir sorunun ortaya çıktığı durumlarda kumu değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
Seçiminizi yaparken doğal yapıda olan veya kimyasal madde kullanılmadan hazırlanmış bir kum tercih etmeniz böyle bir sorun yaşama olasılığını minimuma indirgeyecektir.
Kedi kumlarının özellikleri nelerdir?
Kedi kumu olarak sıklıkla kullanılan madenler diatomit, bentonit ve sepiolit’tir.
Farklı kimyasal bileşimde ve farklı yapıda olan bu madenler çeşitli işlemler uygulanarak kedi kumu olarak kullanılabilir hale gelmektedir.
Diatomit kumlar daha ince yapıda emiş gücü yüksek, beyaz renkli kumlardır. Bentonit ve sepiolite oranla doğada daha kolay bulunan bir maden olan diatomit kumların dezavantajı fazla tozlu yapıda olmasıdır.
Doğal diatomit kumlarda karbon katkısı ve ısı işlemi uygulanarak yapısındaki porların artışı sağlanılır. Böylece emiş gücü artırılan diatomit kumlar daha fazla sıvı emme kabileyeti kazanır. Diatomit kumların kullanımı sırasında yaşanılabilecek diğer bir problem ise filtrasyon yeteneğine sahip olmasından kaynaklanabilir. İdrarın kum kabında uzun süre beklemesi söz konusu olduğunda emilen idrarın süzülerek alta geçmesi ve burada birikerek kokuya neden olması mümkündür. Bu nedenle kullanımın sırasında sık sık kum değişimi yapılarak veya ıslanmış bölgeleri temizleyerek koku oluşumuna engel olmak gerekebilir.
Bentonit doğada daha sınırlı olarak bulunduğundan daha pahalı olan bir kil çeşididir. Sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit olarak iki farklı kimyada olabilen bu kil, kullanılacağı sahaya göre uygulanan kimyasal işlemler ve mineral katkıları ile değişik nitelikler kazandırıldıktan sonra kullanılmaktadır. Kedi kumu amaçlı, saf bentonit olarak kullanılan ve sıvıyı absorbe etme gücü yüksek olan bu kumun en belirgin özelliği topaklanma ve taşlaşmadır. Hızlı bir şekilde emilen idrar kısa sürede topaklanır ve sonrasında da sert bir kitle halini alır. Oluşan bu topakların alınması ile kumun uzun süre temiz kalması mümkün olabilir.
Sepiolit özellikle Eskişehir yöresinde üretimi yapılan ve lületaşı olarak bilinen madendir. Beyaz renkte olan sepiolit özellikle toksin tutucu ve topaklanma özelliği yanında temizliği kolay olduğundan tercih edilebilir.
Son dönemlerde petshop raflarında değişik markalı ve farklı şekillerde sıkça rastlanılan ve oldukça rağbet gören bir diğer kum çeşidi de slika kumlardır. Bu kumlar kristal kedi kumu olarak da biliniyor. Kullanılması ve temizliği oldukça kolay olan bu kumların en büyük özelliği çok yüksek oranda su emebilmeleridir. Ayrıca çok yüksek oranda kokuyu hapsetmeleri de tercih edilmelerinde en büyük faktör.
Kumu ne sıklıkla temizlemeli?
Kediniz kumunu kullandıktan sonra kirlenmiş olan bölgedeki pisliğin hemen uzaklaştırılması kumun kullanım süresini artıracaktır. Özellikle taşlaşan ve topaklaşan kumların kullanılması bu işlemi kolaylaştıracaktır. Kumu temizlerken bir kum küreği yardımı ile bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.
Kum kabına gereğinden fazla kum koymanız sadece ziyana sebep olacaktır. Bu nedenle azar azar yetecek miktarda kum koymanız ve sık sık değiştirmeniz hijyenin sağlanması yönünden fayda sağlayacaktır. Çünkü uzun süre kullanılan bulaşık kumlar bakterilerin üremesi için uygun bir ortamın oluşumuna neden olur.
Kum kabına yaklaşık 5-7 cm yükseklikte kum koymanız kedinizin ihtiyaçlarını karşılaması için yeterli olacaktır. Daha sonra gerek duyduğunuzda kumu tamamen boşaltıp yenilemeniz ve bu değişim sırasında kum kabının temizliğini de yapmanız kedinizin tuvaletinde gerekli hijyeni sağlamak açısında tavsiye edebileceğimiz uygun yöntemlerden biridir. Kum kabını en geç ayda bir kere yıkayıp dezenfekte etmelisiniz.
Juen Pet Bilgi Portalı
Views: 62