Operasyonun yapılış amacı
Bacak amputasyonları çeşitli nedenlere bağlı olarak ön veya arka bacakların hasar gördüğü durumlarda yapılmaktadır.
Kedilerde sıklıkla karşılaşılan trafik kazaları, kapı aralığına sıkışma, ezilme ve benzeri nedenlerle oluşan yaralanmalar sonucunda bacağın ileri derecede hasar görmesi veya dokuların nekrozu nedeniyle fonksiyonunu yitiren bacağın amputasyonu tedavi için uygulanabilecek tek yöntemdir.
Ayrıca omurların hasar görmesi, omurlar arasındaki disklerin fıtkı ve benzer bir nedenle sinirlerin hasarına bağlı olarak gelişen felç olaylarında bacakların fonksiyon yapamaması ve sürtünme nedeniyle nekrotik yaraların şekillenmesi durumunda da bacak amputasyonu yapılabilir.
Operasyon öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Yaralanmalar nedeniyle bacaklarda hasar ve kangrenin söz konusu olduğu durumlarda operasyon acil olarak yapılmalıdır.
Eğer operasyon acil bir nedene bağlı olarak yapılmıyorsa operasyon öncesinde genel sağlık kontrollerinin yapılması anestezik madde alacak olan kedinizi risk altına sokmamak açısından faydalı olacaktır.
Eğer kedinizin herhangi bir ilaç allerjisi varsa bunu hekiminize mutlaka belirtiniz. Kedinize operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek vermeyiniz. Bu anestezik madde alacak olan kedinizin daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.
Operasyon tekniği
Operasyon için sakinleştirici uygulanan kedinin hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla ampute edilecek (kesilecek) bacaktaki kıllar traş edilerek uzaklaştırılır ve daha sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır ve bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
Operasyonun ön veya arka bacakta yapılacak olması durumunda seçilecek olan operasyon bölgesi bacağı gövdeye bağlayan eklem olarak seçilir. Yani ön bacak amputasyonlarında bacak omuz eklemi, arka bacak amputasyonlarında ise kalça eklemi operasyon bölgesi olarak seçilir. Eklem tüm katları ile kesilerek ayrıldıktan sonra deri dikişi uygulanarak operasyon tamamlanır.
Operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda uygulanmalı, yarayı yalayarak tahrişini ve dikişlere zarar vermesini önlemek amacı ile koruyucu dikiş veya bandaj uygulanmalıdır. Aksi halde yere oturuşlar esnasındaki sürtünmeler tahrişe veya ödeme neden olabileceği gibi dikişlerin açılması gibi komplikasyona neden olabilir.
Tam iyileşme yaklaşık 10 – 12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir. Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekiminize danışmalısınız.
Operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar
Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.
KAYNAK: Juen Veteriner Polikliniği
Views: 218