Operasyonun yapılış amacı

Göz ekstirpasyonu, her hangi bir nedene bağlı olarak göz küresinin zarar görmesi ve işlevini yitirmesi durumunda göz küresinin alınmasıdır.
Göz küresini etkileyen yaralanmalar, enfeksiyonlar ve tümörler nedeniyle göz küresinin alınması gerekebileceği gibi gözün dışarı doğru çıkmasına neden olan her hangi bir duruma bağlı olarakta gözün alınması gerekebilir.
Ayrıca buldog ve pekingese gibi köpek ırkların da kafa yapıları nedeniyle göz küresi çıkıkları oldukça sık şekillenir. Bu tür durumlarda oluşan yaralanmalar nedeniyle gözün işlevini yitirmesi sonucu veya sürekli tekrarlayan çıkıkları önleyebilmek amacıyla göz küresinin ekstirpasyonu yapılır.

Operasyon öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Acil bir durumda hastanın genel durumu uygunsa hemen operasyona alınabilir. Eğer acil bir durum ve göz küresini etkileyen bir enfeksiyon söz konusu değilse uygun bir operasyon tarihi belirlenebilir. Ancak enfeksiyonun söz konusu olduğu durumlarda operasyon tarihi belirlenmeden önce yapılacak bir kaç günlük antibiyotik tedavisi faydalı olacaktır.
Operasyon için uygun zamana hekiminiz ile karar verdiğinizde köpeğinizin operasyon için genel sağlık kontrollerini yaptırmanız gerekebilir. Bu durum köpeğinizin genel durumunu belirlemek ve anestezik alacak olan köpeğinizi risk altına sokmamak için faydalı olacaktır. Bu amaçla gerekli görüldüğünde röntgen veya kan tahlili gibi uygulamalar yapılabilir. Eğer köpeğinizin herhangi bir ilaç allerjisi varsa bunu hekiminize mutlaka belirtmelisiniz.
Operasyon için uygun tarih belirlendiğinde köpeğinize operasyon tarihinden önceki 12-24 saat içinde yiyecek vermeyiniz. Bu anestezik madde alacak olan köpeğinizin daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Operasyon tekniği
Operasyon için sakinleştirici uygulanan köpeğin hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Göz çevresindeki kıllar traş edilir. Uygun antiseptikler ile bölge steril hale getirilir. Hekimin seçeceği uygun bir anestezik maddenin uygulanmasından sonra operasyon odasına alınan köpek operasyon masasına yatırılır uygun pozisyon verilir. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
Göz ekstirpasyonu operasyonlarında sıklıkla kullanılan yöntem, exenteratio bulbi denilen ve göz küresinin tüm eklenti organları ile birlikte çıkarılması temeline dayanan yöntemdir.
Bu yöntemde öncelikle göz kapakları birbirine dikilerek göz aralığı kapatılır. Daha sonra bu dikişin alt ve üst tarafından uygun ve eşit aralıkta ensizyon yapılır ve bu ensizyonlar eliptik olarak birleştirilir (burada yapılan işlem bir bakıma bistüri ile göz çizmek gibidir). Açılan ensizyon hattından küt uçlu makas yardımı ile göz küresine dokunmadan dokular küt olarak ayırt edilir. Göz küresini bağlayan sinirler, damarlar ve kaslar kesilerek göz küresi çıkarılır.
Tampon uygulamaları ile kanama durdurulur. Operasyon yerine yani göz küresi boşluğuna gazlı bezle dren konulur ve direnin bir ucu dışarıda kalacak şekilde dikiş atılır.

Operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Göz küresinin çıkarılması amacıyla yapılan bu operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli konu drenin düzenli olarak yenilenmesidir. Ayrıca antibiyotik tedavisininde düzenli olarak takip edilmesi gerekir.
Bölgenin sterilizasyonu ve dikişlerin zarar görmemesi için mutlaka yakalık takılmalıdır. Kaşıntı nedeniyle bölgeyi duvarlara vb. eşyalara sürerek kaşımak isteyecektir. Bu konuda dikkatli olunmalı ve gerekirse göz bandaja alınarak kapatılmalıdır.
Göze uygulanan dren iki günde bir yenilenmeli ve her pansumanda konulan dren biraz daha küçültülmelidir.

Tam bir iyileşme yaklaşık 12-15 günde olur ve dikişler bu süre sonunda alınabilir. Ancak göz boşluğunun dokular (granulasyon dokusu) ile tam olarak dolması gerektiğinden bu süre daha uzun olabilir. Bu durum dokuların kendini yenileme hızı ile bağlantılıdır.

Operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar
Genel olarak kullanılan aletlerin sterilizasyonuna ve antibiyotik uygulamalarına dikkat edildiği sürece sorun yaşanmaz. Ancak operasyondan sonraki 24-48 saat içerisinde hafif kanama veya sızıntılar olabilir.

KAYNAK: Juen Veteriner Polikliniği

Views: 163