Dişi kediler çiftleştikten genellikle 58-62 gün sonra 1-5 (nadiren daha fazla) yavru doğururlar ve bu doğumla birlikte yavru bakımıda başlamış olur. Elbette bu bakımın ilk bir ayı hemen hemen tam olarak annenin kontrolündedir. Doğumdan sonra 24 saat içinde yavrunun anneyi emmesi, bu ilk sütün içinde bulunan immun globulinler (bağışıklık sağlayan maddeler)  bakımından çok önemlidir. Bütün anneler gibi yavrularına karşı çok müşfiktirler. Onları devamlı yalar, emzirir ve temizlerler. Bu yalama ve temizlik sırasında yavrularının çiş ve kakasını da yaptırırlar. Belli bir yaşa kadar bu yalama ve çiş yaptırtma olayı yavru kedi için hayati önem taşır. Çünkü yavrular doğduklarında henüz böyle bir reflekse sahip değillerdir.

Yavru bir kedinin annesinden ayrılma yaşı ortalama 2 aylık civarıdır. İlk aldığınızda annesinden ve kardeşlerinden ayrıldığı, yeni bir ortama geldiği için, korkmuş ve ürkmüş olabilir. Gidip herhangi bir köşeye saklanıp çıkmayabilir. Onu oradan zorla çekiştirerek çıkarmaya çalışmayın. Çünkü bu onu daha da korkutabilir. Yumuşak bir sesle nazikçe onunla konuşun. Bir oyuncak veya ip benzeri bir cisim bulun ve onun önünde hareket ettirin. Kediler çok meraklı ve oyuncu oldukları için dışarı çıkacak ve büyük bir ihtimalle oynamaya başlayacaktır. Bir kaç gün içinde size ve çevresine alışacaktır. Ona ayrıca kediler için üretilmiş özel kokulu (catnip) fare, top veya benzer oyuncaklar alıp verebilirsiniz. Bunlarla genellikle iyi vakit geçirirler.

Yumuşak bir battaniye veya kedi yatağı ile onun uyuyabileceği bir yuva yapabilirsiniz. Yada kediler için bu amaçla hazırlanan ürünlerden alabilirsiniz. Çünkü onlar genellikle içine gömülüp yatabileceği ortamları çok severler.

Normalde kedi bakımı köpeğe nazaran çok daha kolaydır. Her gün sokağa çıkarıp dolaştırmak gerekmez. Eğer uygun (köpeklerin giremeyeceği, kedinizin duvardan ya da kapıdan kaçıp sokağa çıkamayacağı kadar güvenli) bahçeli bir eviniz varsa evine ve size alıştıktan veya aşıları bittikten sonra onun bahçeye çıkmasına izin verebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda zamanı geldiğinde onu kısırlaştırmaktır. Aksi halde sokağa kaçtıktan sonra ne zaman ve nasıl geleceğini (ya da gelemeyeceğini) asla tahmin edemezsiniz. Bu yüzden kedi sahibi olduğunuzda bu konuyu veterinerinizle görüşün ve eğer yavru almak istemiyorsanız kısırlaştırma operasyonunu zamanında yaptırın.

Juen Pet Bilgi Portalı

Views: 76