Operasyonun yapılış amacı
Anal keseler anüsün iki tarafında, birer kanal aracılığı ile dışarıya açılan ve dışkının dışarıya çıkışını kolaylaştıran hafif yağlı bir salgıya sahip olan kese şeklinde bezlerdir. Bu bezlerin zaman zaman yaralanmalar, sürtünme veya enfeksiyona bağlı olarak yangılanması ve akıtıcı kanalların tıkanması ve kesenin şişmesi mümkündür. Genel olarak bu durumdaki keseler sıkılarak boşaltılır ve antibiyotik tedavisi uygulanır.
Ancak bazı durumlarda keselerde sürekli tekrarlayan ve iltihaplanan enfeksiyonlar şekillenebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda veya kesenin zaman zaman açık yara haline dönüştüğü durumlarda tedavi için kese operatif olarak alınabilir.
Anal kese yangıları kediler de oldukça nadir görülmektedir. Genel olarak operasyona ihtiyaç duyulmadan iyileşme sağlanabilir.
Operasyon öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Sürekli tekrarlanan yangılı bir durumda medikal tedavilerle olumlu sonuç alınamıyorsa operasyon yapılması zorunluluk olabilir. Böyle bir durumda operasyon öncesinde antibiyotik tedavisi uygulanarak kesedeki yangının ve şişkinliğin giderilmesi faydalıdır.
Operasyon için hekiminiz ile uygun zamana karar verdiğinizde kedinizin genel sağlık kontrollerini yaptırmanız anestezi olacak olan kedinizi risk altına sokmamak için faydalı olacaktır. Bunun için gerekli görüldüğünde röntgen, kan tahlili veya ultrason gibi uygulamalar yapılabilir.
Eğer kedinizin herhangi bir ilaç allerjisi varsa bunu hekiminize mutlaka belirtiniz.
Kedinize operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek vermeyiniz. Bu anestezik madde alacak olan kedinizin daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.
Operasyon tekniği
Operasyon için sakinleştirici uygulanan kedinin hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle anüs bölgesi traş edilir ve antiseptik solüsyonlar ile steril hale getirilir. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Hasta operasyon masasına yüzüstü yatırılır ve sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
Anal kese kanalından uygun bir alet ile (stile) girerek kese belirlendikten sonra deri ensizyonu yapılır. Kese çevre dokulardan küt olarak ayrılır ve kese kanalları ligatür ile kapatıldıktan sonra kesilerek çıkarılır ve deri dikişleri konularak ensizyon bölgesi kapatılır.
Operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda uygulanmalıdır.
Operasyon sonrasında çeşitli nedenlerle dikişlerin zarar görmesi olasılığı göz önünde bulundurulmalı ve dikkatli olunmalıdır.
Hasta operasyondan sonra bir kaç gün sıvı gıdalar ile beslenerek ıkınmaya neden olabilecek durumlardan korunmalıdır.
Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.
Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekiminize danışmalısınız.
Operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar
Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.
Operasyon bölgesi anüs çevresindeki sfinkterlere (büzücü kaslar) oldukça yakın olduğundan operasyon sırasında yapılacak dikkatsizlikler sfinkterin zarar görmesine ve dolayısıyla hastanın dışkısını tutamamasına neden olabilir.
KAYNAK: Juen Veteriner Polikliniği
Views: 134