Köpeğinizi hiç doğurtmadan kısırlaştırmanın onun yaşamı üzerinde hiç bir olumsuz etkisi yoktur. Aksine köpeğinizi ilerde bir takım olabilecek problemlerden de (meme tümörleri, rahim ve yumurtalık hastalıkları) koruyacaktır.
Kısırlaştırma operasyonu dişi yada erkek olsun köpeğinizin karakterini olumsuz yönde etkilemez. Aksine bazı agresif erkek köpeklerin daha sakin ve uyumlu olmasını sağlayabilir.
Kısırlaştırma, yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir. İşte nedenleri:
Kısırlaştırılmış olan köpekler daha mutlu ve daha sağlıklı olur
Dişi köpeğinize fazlasıyla düşkünseniz, kısırlaştırmanın meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gelişme olasılığını azaltabildiğini duymak ilginizi çekecektir. Ayrıca rahim enfeksiyonu olasılığını da azaltmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, planlanmayan gebelikle bağlantılı riskleri de önlemektedir. Bazı veteriner hekimler, dişileri ilk mevsimlerinden önce kısırlaştırmayı tercih etmekte, bazı hekimler de buna karşı çıkmaktadır; bu nedenle, zamanlama konusunda veteriner hekiminizle konuşmalısınız.
Köpeğiniz erkekse, kısırlaştırmanın testis tümörlerini önleyeceğini ve prostat sorunlarını önleyebileceğini bilmelisiniz. Ayrıca, kalıcı tümör ve fıtık olasılığını da azaltmaktadır.
Köpeğinizi kısırlaştırmanın size ve ailenize sağladığı açık yararlar, hiçbir zaman istenmeyen yavrularla uğraşmak zorunda kalmayacak olmanızdır. Ancak başka avantajları da vardır. Yaşamının erken döneminde kısırlaştırılan erkekler daha az saldırgandır, kızgınlık dönemine girip dişiler yüzünden evden kaçıp çiftleşmeye çalışmazlar ve başlarına türlü işler gelmez, bölgelerini idrarla belirleme olasılıkları ve muhtemelen mobilyalara ya da bacaklarınıza tırmanma olasılıkları daha düşüktür.
Dişi bir köpeğin kısırlaştırılması, kapınızın önüne kamp kuran başıboş erkekleri durduracak ve dişi köpeğin erkek aramak için dolaşma isteğini azaltacaktır.
Köpeğinin bir operasyon geçirmesini hiç kimse hafife almaz; ancak kısırlaştırmanın, istatistiksel olarak son derece güvenli olan rutin bir prosedür olduğunu bilmeniz önemlidir. Tıbbi açıdan sağladığı yararlar, tüm riskleri aşmaktadır.
Köpeğinizin mutlaka kilo alması gibi zorunlu bir durum söz konusu değildir. Yalnızca ona verdiğiniz mama miktarını aktivite düzeyine uygun olarak ayarlamayı unutmayın. Veya 1 yaşına geldiğinde, mamasını düşük kalorili bir mama ile değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Evet köpeğinizin kişiliği değişecek fakat yalnızca daha iyi yönde! Daha az saldırgan olacak, başıboş dolaşma ve idrar püskürtme (idrarla bölgesini belirleme) olasılığı azalacaktır. Çiftleşme isteği yüzünden kaçma, kaybolma, çalınma, araç altında kalma vesaire tehlikelerden uzak olacaktır.
Juen Pet
Hills Pet
Views: 29