Küflü gıdaların zehirlenmeye neden olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Genellikle sindirim sistemine ait belirtilerle erken teşhis edilebilen bu küf zehirlenmelerinden farklı olarak Journal of AVMA’nın Ocak 2004 sayısında yayınlanan bir raporda, çöp karıştırmanın ardından striknin zehirlenmesini andıran belirtilerin (zehirlenen hastada şiddetli kasılma ve titreme nöbetleri) görüldüğü iki ayrı olaydan ve bunların nedenlerinden bahsediliyor.

Bu olaylarda zehirlenmenin nedeni, çöpe atılmış küflü kaşar peyniri ile küflenmiş makarna ve peynir olarak saptanmıştır. Her ikisi de penitrem A ve roquefortine toksinlerini içermektedir.

Raporda küflenen süt ürünlerinin yenmesinin ölümcül olabildiği, küf oluşumunun buzdolabındayken veya çöpe atıldıktan sonra gerçekleşebileceği, her iki durumda da küf mantarlarının ürettiği kimyasal maddelerin oldukça zehirli olduğundan bahsediliyor. Bu nedenle kedi-köpek sahiplerinin özellikle süt ürünlerinin kullanımı ve atıklarının yok edilmesinde dikkatli olmaları, zehirlenme belirtileri gördükleri anda hızlı davranmaları bildiriliyor.

Penitrem A ve roquefortine toksinlerinin neden olduğu olaylarda zehirlenme belirtileri, genellikle besinlerin alımından sonra 1-2 saat içinde ortaya çıkar. Belirtiler arasında kusma, bitkinlik, karın bölgesinde ağrı, kas titremeleri, tüm vücutta yaygın titreme nöbetleri sayılabilir. Erken dönemde veya hafif vakalarda hayvan dış uyarılara karşı aşırı hassas olabilir. Acil olarak tıbbi müdahale gereklidir aksi halde ölüm gerçekleşebilir. Bu tür vakalarda nöbetlerin kontrolü, kalp ve akciğer fonsiyonlarının takip edilmesi oldukça önemli.

İlk yardım olarak kusmanın uyarılması midede bulunan ve henüz emilmemiş küflü maddelerin uzaklaştırılması açısından yararlıdır. Veteriner hekim tarafından midenin yıkanması da yapılabilecek ilk işlemlerden biridir. Ancak, nöbetleri engellemek için kullanılan ilaçlar ve zehirin etkisiyle yutma refleksinin bozulması sonucu kusma sırasında içerik akciğerlere kaçıp aspirasyon pneumonisine neden olabileceğinden, kusarken başı vücutdan aşağıda tutulmalı ve içeriğin yutulmasına engel olunmalıdır. Çünkü aspirasyon pneumonisinin tedavisi çok zordur ve başlıbaşına ölüm sebebi olabilir. Ayrıca belirtiler ortadan kalkana ve kusma kontrol altına alınana kadar hastanın gözetim altında tutulmasında fayda vardır. Erken müdahale edilebilen vakalarda genellikle belirtiler 48 saat içinde düzelmeye başlar.

Küflenmiş süt ürünleri ile zehirlenmenin neden olduğu tehlike yüksek olmasına karşın önlenebilmesi oldukça kolaydır. Çöpün düzenli olarak boşaltılması ve petlerin çöpe ulaşmasının engellenmesi, benzer ürünlerin yedirilmemesi ile risk kolayca ortadan kaldırılabilir.

Juen Pet Bilgi Portalı

Views: 47